OTELLER
YASASI
(Fasıl
138)
Madde
12 Tahtında Yapılan Tüzük
KISIM
I
GİRİŞ
Tüzük Değişikliği
Yasal Dayanak
Kısa İsim
Amaç
Tanımlar
Sınıflandırma
Sınıflandırma Belgesi Verilmesi
Sınıflandırma Çalışmaları
İşletme Ünvanı
Yerleşme Özellikleri
Bina ve Projeler
Genel İnşaat
Şartları
Genel Güvenlik
Önlemleri
AE 616
8.11.2004
AE 616
8.11.2004
Dış Satış
Yerleri
Su Kullanımı
Elektrik ve
Diğer Tesisat
Elektrik
Tesisleri
Su Tesisatı
Telefon
Tesisatı
AE 616
8.11.2004
Gazyağı
Hava Kirlenmesi
Asansör
AE 616
8.11.2004
AE 616
8.11.2004
Kanalizasyon
Çöp
AE 616
8.11.2004
Sağlık
AE 616
8.11.2004
Genel Temizlik
Personel Temizliği
Çevre Tanzimi ve Korunması
Mefruşat ve Techizat
Genel Hacimler
Giriş
AE 616
8.11.2004
Lobi
Oturma Salonu, Bar ve Diğer Salonlar
AE 616
8.11.2004
Yemek ve Kahvaltı Salonları
Koridor ve Merdivenler
AE 616
8.11.2004
Genel Banyo ve Tuvaletler
Yatak Odalarının Banyo ve Duşları
Yardımcı Yerler
Mutfak
Kahvaltı Hazırlama Yeri ve Kat Servis Yeri
Personel
Mahalleri
Kat Hizmetlisi Odası ve
Çarşaf Dolapları
Depolar
İç Satış Yerleri
Ofis
Otopark
Bedensel Engelliler İçin Düzenlemeler
Yatak Odaları
Otel Fiyatlarının Tesbiti
Müşterilerle
İlgili Kayıt Tutulması
Bilgi ve
İstatistik Verme
Kontrol ve
Denetim
Ülke Tanıtımı
Tesis Tanıtımı
Yıldızlı
Oteller
Tatil Köyleri
AE 616
8.11.2004
Turistik
Kompleksler
Turistik
Bungalovlar
Apart Oteller
Butik Oteller
Özel Belgeli
Oteller
Yöresel Evler
Turistik
Pansiyonlar
Turistik Konut
ve Villalar
Kampingler
Otele Müşteri
Kabul Etme
Kira Şartları
Müşterinin
Kullanım Hakları
Belirsiz Süre
İçin Kiralama ve Kiranın Başlaması
Kiranın
Yenilenmesi ve Sona Ermesi
Odanın
Boşaltılması
Belli Bir Süre
İçin Kiralama
Oda Tutmak
Kirayı
Hesaplama
Hesapların
Ödenmesi
Hasta Müşteri
ile İlgili İhbar
Zararın Tanzimi
Müşterilerin
Mükellefiyet-leri ve Varış Fişleri
Otelcinin
Mükellefiyet-
leri
Müşteriler İçin
Sınırlan-dırmalar ve Küçük Yaştakilerle İlgli Sorumluluk
Eğitimli
Personel Çalıştırılması ve Otel Mesleklerinin Sertifikalandı-rılması
AE 616
8.11.2004
Suç ve Cezalar
Geçici Hükümler
AE 616
8.11.2004
AE 51
27.7.2005
Yürürlüğe Giriş
A.E.722
22.12.2006
A.E.936
24.12.2007
A.E.918
24.12.2008
A.E.855
17.12.2009
A.E.749
21.12.2010
A.E.689
27.12.2011
|
bir tüzük değişikliği yapılır.
“Devlet” - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni,
“Bakanlık” – Turizm ile ilgili
Bakanlığı,
“İşletme İzni” – Fasıl 138 Oteller
Yasası’nın 4. maddesinde
belirtilen izni,
“Yasa” – Fasıl 138 Oteller Yasası’nı,
“Bakanlar Kurulu” Kuzey Kıbrıs Türk
Cumhuriyeti Bakanlar
Kurulu’nu,
“İlgili Daire”- Turizm Planlama
Dairesi’ni,
“Otel” – Nasıl tanımlanırsa tanımlansın
yerli ve yabancı turistlerin
konaklaması için kullanılan ve içinde sahibi veya müdürü
tarafından yatak ve/veya yemek temin edilen herhangi bir yapı
veya binayı,
“Oteller Encümeni”- Fasıl 138 Oteller
Yasası’nın 3. maddesine
dayanılarak oluşturulan
encümeni,
“Sınıflandırma Belgesi” – Bu Tüzüğün 7.
Maddesinde belirtildiği
üzere otellere sınıflandırma çalışması sonucu verilen belgeyi
anlatır.
KISIM II
SINIFLANDIRMA
Encümeni
tarafından aşağıdaki sınıflardan birine dahil edilir:
(a)Yıldızlı Oteller – 5 yıldızlı oteller
4 yıldızlı oteller
3 yıldızlı oteller
2 yıldızlı oteller
1 yıldızlı oteller
(b) Tatil Köyleri – 1.
sınıf tatil köyü
2. sınıf tatil köyü
(c) Turistik Kompleks
(d)Turistik Bungalovlar
(e) Apart Oteller
(f) Butik Oteller
(g)Özel Belgeli Oteller
(h)Yöresel Evler
(ı) Turistik
Pansiyonlar
(i) Turistik Konut ve Villalar
(j)
Kampingler
(2) Bünyesinde çeşitli tip
konaklama tesisi bulunan otel
kompleksleri, bir bütün olarak
değerlendirilir ve kompleksin
ana fonksiyonu esas alınarak tek sınıf verilir.
Ancak
kompleksteki
her tip konaklama tesisinin bu Tüzüğe ve ana
tesisin
sınıfına uygun olması şarttır.
(3) Bu maddenin (1). Fıkrası uyarınca herhangi
bir sınıfa dahil
edilemeyen bir binaya,
Oteller Encümeni işletme izni
veremez.
maddesinin
(1).Fıkrasının (a) bendi uyarınca bu Tüzüğe ek
birinci Cetvelde
örneği bulunan Sınıflandırma Belgesi verir.
Bu
Sınıflandırma Belgesi, otelin müdür
odasında veya
resepsiyonda
çerçeveli olarak duvara asılır.
(2) Sınıflandırma Belgesi alacak otel işletmecisi, Yasa’nın 12.
maddesinin (1).
Fıkrasının (a) bendi uyarınca bu
Tüzüğe ek
İkinci Cetvelde
belirtilen yıllık ücreti ödemekle yükümlüdür.
Bu ücret Maliye
Bakanlığı’nın ilgili dairesine ödenir. Belgeler
her yıl Ocak ayı
içerisinde yenilenir ve ait olduğu yılın Aralık
ayının otuzbirinci
günü sona erer. Ocak ayı içerisinde
ödenmeyen harçlar Kamu
Alacaklılarının Tahsili Usulü
Yasası’nda belirtilen
şekilde gecikme zamlı olarak tahsil
edilir.
değerlendirme formları
hazırlanır. Otellerin fiziki nitelikleri,
işletme hizmet düzeyi,
personel niteliklerinin de yer aldığı bu
formlarda her değerlendirme
faktörünün puanları belirlenir.
Ilgili Daire Müdürü’nün
görevlendireceği en az biri teknik
personel olmak kaydıyla
tesis büyüklüğüne gore iki veya üç
personel otellerde
sınıflandırma formu uygulamasını yapar.
Sınıfın tesbitinde heyet
üyelerinin puanlarının ortalaması
Dikkate alınır. Sonuç bir rapor ile
Oteller Encümeni’ne
bildirilir ve encümen nihai kararı verir.
(2) Sınıflandırma çalışması her otel için üç
yılda bir tekrarlanır.
Işletme
sahibinin talebi üzerine veya
Bakanlığın gerekli
gördüğü hallerde
üç yıllık sürenin tamamlanması
beklenmeden
yeniden değerlendirmeye gidilebilir.
Daha alt bir
sınıfa dahil eden veya bulunduğu tür
kapsamından
çıkarılan oteller için, işletmeci yeniden
sınıflandırmak
için daha alt bir sınıfa dahil edildiği veya
bulunduğu
kapsamdan çıkarıldığı tarihten itibaren bir yıl
geçtikten sonra tekrar müracaat
edebilir.
(3) Oteller Encümeni Yasa’nın 8. maddesinin kendisine verdiği
yetkiye dayanarak herhangi bir
oteli yeniden sınıflandırabilir.
KISIM III
SINIFLANDIRMADA GENEL NİTELİKLER
uyumlu,
pazarlama ve işletmenin gereklerini sağlayabilecek
şekilde Tüzük’te öngörülen
fonksiyonlara ve ölçülere uygun
mekanlara sahip
olmalıdır.
(2) Yer seçimi yapılırken arazinin şekli, iklim şartları,
çevre,
ulaşım, su, elektrik
ve haberleşme olanakları göz önünde
tutularak konaklayacak turistlerin rahat edebilmeleri dikkate
alınır.
olarak ve bu Tüzüğün 14.
maddesi saklı kalmak şartıyla, otel
binası müstakil olur ve bütün
sahaları otel işletmesi için
kullanılır.
(2) İnşaatı yarım
kalmış, yeni inşaa edilecek, ilave veya tadilat
yapılacak otel
binalarının projeleri, Yol ve Binaları Düzenleme
Yasası, Çevre
Yasası ile diğer Şehircilik ve Fizik Planlama ile
ilgili Yasalar ve
onlara bağlı Tüzük ve Yönetmelik
hükümlerine uygun
olarak yapılır.
(3) Projelerin
hazırlanmasında, binaların çevre ve araziye uygun
bir şekilde
yerleştirilmesi ve estetik yönden
çevreye uyması
için gerekli
tedbirler alınır. Mümkün olduğu yerlerde yerel
kültüre uygun
mimari şekil ve malzemeler kullanılır. Genel
olarak, otellerin mimari tarzı estetik
yönden mükemmel olur.
(4) Mimari
planlarda, her yerin hangi amaçla kullanılacağı,
içindeki mobilyanın (yatak,
çarşaf dolabı, masa, kanepe, v.s)
yeri ile sıhhi tesisler
(lavabo, banyo, bulaşık teknesi, tuvalet,
vs) gösterilir.
(5) Teknik izahatta,
hedeflenen sınıf, yatak odaları ile
yatak
adedi, diğer
yerler, tesisat ile otelin yapımı için kulanılacak
malzeme hakkında
detaylı bilgi verilir.
arz eden tarafında bulunur
ve odaların kolaylıkla
ışıklandırılmasını
sağlayacak genişlikte olur.
(2) Çatı arası pencereleri ile ışıklandırılan iç yatak odası
yapımından imkan
nisbetinde kaçınılır. Beş ve dört yıldızlı
otellerde bu gibi iç odaların bulunması ve/veya
turistlere
kiralanması yasaktır. Üç ve iki yıldızlı otellerde iç oda sayısı
toplam oda sayısının yüzde onunu; ve bir yıldızlı otellerde
yüzde yirmisini geçemez.
(3) Sıcaklık, gürültü ve böceklere karşı
koruyucu tedbirler
alınması şarttır. Bu amaçla ilgili makamların direktifleri ile
teknik metodlara ilaveten aşağıdaki hususlar uygulanır.
(a)
Sıcak ve soğuğa uygun
izolasyon malzemesi kullanılmasına ek olarak dışa açılan yerlere uygun
gölgelik veya örtülü balkon yapımı veya perde kullanımı ile gerekli önlemler
alınır.
(b)
Duvar ve katlara uygun ses
izolasyon malzemesi koymak ve sarsıntı veya gürültü yapan makine ve cihazları
kauçuk zemin veya iskeletler üzerine
yerleştirmek suretiyle gürültü, ses ve
sarsıntıya karşı önlemler alınır.
transformatör ve alçak gerilim dağıtım
tablo mahalleri,
jeneratör, telefon santralı
yerleri, yakıt depoları gibi tesisat
mahallerinde müşterilerin ve
tesisin güvenliği ile müşterileri ve
çevre sakinleri için gürültü ve
her türlü çevre ve ses kirliliği
yaratmayacak şekilde yapılması
için gerekli önlemler alınır.Bu
gibi yerlerde kullanılacak yapı
malzemeleri en az 2 saat
yangına dayanıklı malzemeden inşa
edilmiş olacaktır.
(2) Asansörlerde alarm tertibatı ile
havalandırma düzeni oluşturulur.
Asansörler
bir yangın halinde kaçış yolu olarak değerlendirilmezler.
(3) Tesislerde yangın ihbarı, söndürme tesisat ve donanımı
bulunur. Doğal zemine
ulaşmak için inilip çıkılan kat sayısı
ikiden fazla ise
yangın anında tahliyeyi
kolaylaştırmak için
tüm katlarla bağlantısı olan ayrıca bir
yangın merdiveni
yapılır. Yangın merdivenine yatak
odalarının içinden
veya merdiven sahanlığından çıkış
verilemez. Yangın
merdiveni bina dışında, açıkta ya da gerekli
tecritin sağlanması kaydıyla
bina içerisinde olabilir. Bina
dışına irtibatı
sağlanmış, ihbar-söndürme tesisat ve donanımı
bulunan iki veya daha
fazla merdiven varsa, ayrıca yangın
merdiveni aranmaz.
(4) Doğal zeminle doğrudan bağlantısı olmayan katlarda yer alan
ve kapasitesi 100 kişiden fazla olan genel
mahallerde acil
durumlarda kullanılmak üzere ikinci bir çıkış imkanı sağlanır.
(5) Bu tüzük kapsamında olan her tür ve sınıf otelde yangın
önlemleri proje
aşamasında itfaiye servislerinden alınacak
öneriler doğrultusunda
yapılır. Ayrıca Bakanlık her otelin
sınıfına uygun asgari
yangın ile ilgili standartları belirlemek
için Yönetmelik
çıkarır.
apart otel, pansiyon, butik otel, tatil
köyleri ve 5,4,3,2 ve 1
yıldızlı otel;
binalarında esas girişleri sokaktan ve otelin esas
girişinden ayrı
olmak şartıyla ve yeterli sayıda park yeri
bulunması
kaydıyla, zemin kat ile daha alt katlarda, müşteriler
dışında halkın
da kullanacağı satış yerleri yapılmasına ve
çalıştırılmasına
izin verilir. Bu satış yerleri, gürültü ve pis
koku
çıkartmayan; başka herhangi bir şekilde otelin
çalışmasına
engel olmayan ve turistlerin rahatını bozmayan
maksatlarda
kullanılabilir.
(2) Otellere tiyatro, sinema, konser salonu ve benzeri hacimler
ilave edilmesine, bu
gibi salonlardan çıkacak seslerin
tamamen izole
edilmesi, özel girişi ve çıkışları olması ve o
nispette ek otopark
yeri sağlanması şartıyla izin verilebilir.
alınan yeteri
kadar içme ve kullanma suyu olur. Suyun
kesilmesi halinde otelin ihtiyacını
en az 24 saat karşılamak
üzere tesisin kendine ait bir su deposu
bulunur. 24 saatlik
ihtiyaç hesaplanırken ölçü olarak
her yatak başına minimum ¼
metre küp su alınır.
(2) Şehir su şebekesinden alınmadığı
hallerde suyun, otelin
dağıtım şebekesine bağlanmadan önce zararlı mikro organizma
ve karışımlardan tamamıyle arınmış olduğu, bilimsel
yöntemlerle dikkatli bir şekilde tespit
edilir. Ilgili makamlarca
kabul edilenden daha
yüksek sertlik ihtiva eden sular, özel
cihazlarla yumuşatılır.
(1)
Elektrik tesisleri;
(2)
Telefon tesisleri;
(3)
Su tesisleri;
(4)
Gaz tesisleri;
(5)
Havalandırma tesisleri;
(6)
Asansör tesisleri;
(7)
Yardımcı tesisler (buhar ve
koku çekme)
(2) Elektrik ve diğer tesisat, bu Tüzüğün 17,18,
19, 20, 21 ve 22.
maddelerinde
kaydedilen hükümlere uygun olarak yapılır.
jeneratöründen elektrik cereyanı
nakleden kablolar, gerekli
olması halinde elektrik cereyanı
transformatörleri, tablalar ve
binanın genel sahası içinde ve
cereyan alma noktalarına kadar
dağıtım şebekesi, ışıklandırma
tesisleri ve otelin elektrikle
çalışan makine ve aletlerinin
cereyan alması için tüm özel
tesisler, her sınıf ve tür otel
için zorunlu olan elektrik tesisatına
dahildir. Elektrik tesisatı,
yürülükte bulunan elektrik ile ilgili
mevzuata tamamen uymalıdır.
(2) Işıklandırma, otelin bütün
hacimlerini ve gereken yerde
etrafını yeteri derecede aydınlatacak şekilde olur ve teknik
yöntemlere ve estetik görünüşe önem verilir. Ihtiyaca yetecek
sayıda priz konur.
(3) Her tür ve sınıf otelin gerekli
yerlerine ve özellikle genel ve
yardımcı mekanların giriş çıkış yerlerine normal elektrik
cereyanının kesilmesi halinde kullanılmak üzere özel yedek
ışıklandırma aygıtları veya tesisleri yerleştirilir.
(4) Yatak odalarındaki sabit tavan
ampullerinin ışık gücü 60
WAT’tan az olamaz. Bu ışıklar hem odanın girişinden, hem de
yatağın veya yatakların yanından yakılıp söndürülecek şekilde
olur. Yukarıda belirtilen şartlara halel gelmeksizin sabit tavan
ışığı yerine sabit duvar ışığı veya seyyar abajur takılabilir.
Seyyar abajur takılabilmesi amacıyla her yatağın yanında priz
bulunması gerekir. Sabit duvar ışığını ve/veya seyyar
abajurları yatakta yatan şahsın yatarken kolayca yakıp
söndürebilmesi için gerekli tesisat kurulur.
(5) Sabit tavan ışığı , sabit duvar
ışığı ve seyyar abajurun, otelin
sınıf ve mefruşatına uygun biçimde ve ışığı aksettirecek
şekilde bir örtü, veya bir gölgelik veya bir süs ile örtülmesi
gerekir.
(1)
Suyu kendi tabii sıcaklığında
dağıtan tesisat;
(2)
Sıcak su dağıtan tesisat;
(3)
Tuvalet, banyo, duş, lavabo,
mutfak ve benzeri yerlerin
kanalizasyon şebekesi
(aynı pis su kuyusu veya emici
kuyuya aksalar bile bu
şebekelerin kanalları ayrı olur);
(2) Sıcak su dağıtım tesisleri
aşağıda belirlenen ihtiyaçlara göre
kurulur:
(a) Her şahsa minimum 1/4 metre küp
miktarında;
(b)
İnsan vücuduna uygun
sıcaklıkta;
(c) Gün boyunca istenilen zamanda sıcak su
temin edilmelidir.
hizmetler için en
az 4 adet ayrı hat ve müşteri hizmetleri için
oda sayısının en az % 10’u kadar dış telefon
hattı bulunur.
Yöresel evler, turistik konut ve
villalar ile turistik
pansiyonlarda en
az 1 telefon hattı ile cihazı bulundurulması
şarttır.
(2) Otelin telefon santrali, önbüronun
yanında olabilir; ancak yüz
ve daha fazla yatağı olan otellerde telefon santrali özel bir
odaya veya bölmeye
yerleştirilir ve orada çalıştırılır.
(3) Yöresel evler, turistik konut ve
villalar ile turistik pansiyonlar
dışında her sınıf ve tür otelin yatak odalarında, otelin telefon
santralı kanalıyla merkez şebekeye bağlanabilen telefon
cihazları bulunur. 5 ve 4 yıldızlı otellerde, 1. sınıf tatil
köylerinde, turistik komplekslerde ve butik otellerde
banyolara da telefon cihazı
takılır.
oteller, butik oteller ve turistik
kompleksler ile zemin katından
başka iki kattan fazla katı
olan 3,2, ve 1 yıldızlı oteller, apart
oteller ve özel belgeli
otellerde müşteriler için asansör konması
şarttır.
(2) Asansör sayısı hizmet ettikleri oda
sayısı oranında
yüksetilmelidir.
(3) Zemin katı dışında bir kattan fazla
katı olan 5 ve 4 yıldızlı
oteller, butik oteller ve turistik komplekslerde müşteriler
tarafından kullanılan asansör veya asansörlere ilaveten,
personel ve bagaj
için servis asansörü de şarttır.
şebekesine bağlanır. Kanalizasyon
şebekesi bulunmayan
bölgelerde, 21/97 sayılı Çevre
Yasası altında çıkarılan
Çevresel Etki Değerlendirme
Tüzüğü kapsamında ilgili
projeye konacak koşullar
çerçevesinde biyolojik arıtma, septik
tank
sistemi veya önerilecek başka bir sistem ile çözümlenir.
(2) Mevcut otellerin, kanalizasyon
şebekesinin oluşturulduğu
bölgelerde
bulunmaları durumunda kanalizasyon şebekesine
bağlanmaları
zorunludur. Bakanlık, Çevre Koruma Dairesi
ve/veya otelin
bulunduğu bölgedeki Belediyenin görüşlerini
de alarak,
gerekli görmesi durumunda ilgili otellere biyolojik
arıtma veya
başka bir sistem kurma koşulu koyabilir. Bunun
için ilgili
otele biyolojik arıtma tesisi kurması için makul bir ,
süre verilir.
tarafından
kaldırılmasına kadar geçici olarak konması için
döşemesi
seramik, duvar iç yüzeyleri fayansla kaplı, en az 2
metre yüksekliğinde kapısı olan bir çöp
bekletme odası
yapılması
zorunludur. 5 ve 4 yıldızlı oteller ile 1. sınıf tatil
köyleri ve turistik komplekslerde çöp
bekletme odaları
soğutuculu olur.
(2) Çöplerin Belediye veya benzeri
servisler tarafından
kaldırılması mümkün olmadığı hallerde otel işletmesi kendi
çöplerini en yakın Belediye çöp alanına uygun araçlar ile
taşımak zorundadır.
(3) Çöplerin geçici olarak saklandığı
yer, müşteriler tarafından
görülmeyecek, kokuları müşterileri ve çevreyi rahatsız
etmeyecek ve haşaratın üremesine engel olacak biçimde ve
yerde bulunur.
yapı malzemelerinin seçiminde,
suyun temizliğinde ve klorlanmasında, yiyecek-içecek maddelerinin
hazırlanmasında, depolanmasında ve saklanmasında hijyen ve sağlık kurallarına uyulur.
Turistin sağlığını tehdit eden hastalıkların oluşmasını önleyecek gerekli
önlemler alınır. 5 yıldızlı oteller 1. sınıf tatil köyleri ve turistik
komplekslerde sürekli doktor ve/veya hemşire bulundurulur.
26. (1) Her otelin bütün bölümlerinin her zaman temiz ve bakımlı
olması gerekir.
(2) Otelde sinek ve böcek
lekeleri ile müşterileri rahatsız edici
diğer pisliklerin bulunmaması için
gerekli önlemler alınır.
(3) Duş, tuvalet, lavabo, pisuar
ve pidelerin devamlı olarak temiz
tutulmasına özen gösterilir. Sıhhi
tesisat devamlı olarak
bakımlı tutulur, bozulan kısımlar
derhal tamir edilir.
(4) Genel tuvaletlerde tuvalet
kağıdı, kapaklı çöp sepeti, temizlik
fırçası, lavabolarda sıvı sabun ve
kurulama kağıtları veya
mekanik
kurutma cihazları bulunur.
27. (1) Personelin el, yüz ve vücut temizliğine özen gösterilir ve
davranışlarının uygun olmasına dikkat edilir.
(2) Personel otelde, çalıştığı
bölümün özelliğine uygun olarak
özel ve tek tip kıyafetlerle hizmet eder. Kıyafetler
devamlı
olarak temiz ve düzgün olur.
(3) Bulaşıcı hastalığı bulunan
personel çalıştırılamaz. Personele
her altı ayda bir sağlık karnesi
alınması ve Oteller Encümeni
denetlemelerinde encümene ibraz edilmesi
zorunludur.
28. (1) Her otelin çevresi, arazisi müsait olduğu takdirde çevre
karakterine uygun olarak ağaçlandırılır,
yeşillendirilir ve göze
hoş görünecek bir şekilde
düzenlenir.
(2) Oteller ; doğal varlıklar,
biyolojik çeşitlilik, sosyal, kültürel ve
tarihi değerler ile yöresel değerlerin koruma, kullanma
dengeleri ve
turizm kaynaklarının sürdürülebilirliği
gözetilerek işletilir.
29. (1) Her otelin sınıfı belirleneceğinde, bu Tüzük’te belirtilen
nitelikler yanında, tesiste
bulunan mefruşat ve techizatın
kullanılabilirliği ile cins,
kalite, gösteriş, işçilik ve yapı
tekniğine uyumluluğu dikkate
alınır.
(2) Her otelin mefruşat ve yapı
tekniğine uygun olarak göze hoş
görünecek şekilde dekore edilmesi gerekir.
(3) Gözü rahatsız edebilecek
tesisat aksamı, çirkin girinti ve
çıkıntılar görülmeyecek şekilde
gizlenir.
(4) Hacimlerin tefriş ve
dekoresinde renklerin seçimi, tesisin
özellikleri, yapısı, turistik ve doğal
görünümü, mümkünse
yöresel kültürü gözönünde tutularak
titizlikle yapılır.
(5) Hiçbir otelde yırtık, lekeli,
yamalı veya delik çarşaf, battaniye,
kılıf, örtü, peçete, havlu, perde, halı
ve döşeme kullanılamaz
veya bulundurulamaz.
(6) Kırık, sökük, çatlak, boyasız
veya cilasız, eskimiş ve
yıpranmış mefruşat kullanılamaz.
(7) Hiçbir otelin bir bölümünde
aynı amaçla kullanılan mefruşat
ve servis takımları göze hoş
görünmeyecek şekilde değişik
renk, şekil, desen ve kalitede olamaz
ve bu servis takımlarının
üzerinde başka otellerin veya turistik
tesislerin amblemi veya
ismi bulunamaz.
sunmak amacıyla ayrılan
bütün yerler “Genel Hacimler”
olarak nitelendirilir.
(2) Her sınıf otel için gerekli genel hacimler şunlardır:
(1)
Resepsiyon ve lobi;
(2)
Oturma salonu;
(3)
Giriş, koridor ve
merdivenler;
(4)
Genel tuvaletler;
(5)
Yemek ve kahvaltı salonları;
(6) Otopark ve diğer genel hacimler.
(3) Genel hacimler, bu
Tüzüğün 31,32,33,34,35,36 ve 46.
maddelerinde
belirtilen şartlara uygun olarak yapılır.
turistik komplekslerin esas
girişlerindeki kapı çift girişli (rüzgarlıklı) otomatik olarak çalışan cinsten veya
döner kapı şeklinde olur.
tatil köylerinde yüzde elliye
kadar artmak kaydıyla en az
yatak
adedinin yarısına eşit olur. Küçük çaptaki otellerde bu
alanların
sınırlandırılmasına izin verilir.
(2) Otelin lobisinde
gelen ve giden müşterilerin kayıt işlerinin
yapıldığı önbüro
(resepsiyon) ve vestiyer bulunur.
katta ve olanak bulunması halinde
lobinin devamı olur.
Oturma salonunun alanı, bu Tüzüğün 32.
maddesinin (1).
fıkrasında
belirtilen oranlara göre tesbit edilir. Oturma salonu
lobinin bir devamı olarak ondan hemen sonra
yapıldığı ve
aralarında duvar veya benzeri bir bölme
bulunmadığı takdirde
her ikisinin birden alanı, yukarıda
sözkonusu oranların
toplamından yüzde otuza kadar eksik
olabilir.
(2) 5 ve 4 yıldızlı oteller, tatil
köyleri ve turistik komplekslerde
bar, lobi veya oturma salonu ile doğrudan
irtibatı olan özel bir
yerde bulunur. Yol ile irtibatı olabilir. Diğer sınıf ve tür
otellerde bar, lobi veya oturma salonuna
yerleştirilebilir.
adedinin yarısına
eşit olur. Yemek salonu varsa, kahvaltı
salonu olarak da
kulllanılabilir.
(2) Yemek salonu tek veya birbirine bağlı birkaç salondan
oluşabilir. Yemek
salonunun yüzölçümü metrekare olarak,
yüksek sınıflardaki
otellerde ve tatil köylerinde yüzde elliye
kadar artmak kaydıyla en az yatak adedine eşit
olur. Büyük
çaptaki otellerde bu
alanların sınırlandırılmasına izin verilir.
Yemek salonunun otelde
konaklamayan müşterilere de hizmet
edebilmesi için yoldan
bir ikinci girişin yapımına izin
verilebilir. Bu gibi
hallerde yoldan yapılan girişin çift kapılı
olması ve küçük bir
antre yapılması şarttır. Yemek salonunun
kullanılması sırasında
havayı devamlı olarak değiştirmek için ,
salona yeter sayıda
mekanik hava değiştirme cihazları konur.
birbuçuk metreden az olamaz.
Koridor ve merdivenlerin
genişliği otelin sınıfı ve
katların hacmi ile orantılı olarak artar.
Ayrıca
koridorların uzunluğu arttıkça genişliği de artar. Diğer
türlerde koridor ve merdiven genişlikleri 1.20
metreden az olamaz.
(2) Zemin katı dışında bir veya daha
fazla katı olan otel
binalarında merkez merdivenden başka en az genişliği bir
buçuk metre olan bir servis merdiveni de olur.
(3) Her sınıf ve tür otelin koridor ve
merdivenleri tabii veya suni
olarak yeteri kadar havalandırlır ve ışıklandırılır.Koridor
boyları 20 metreyi aşıyorsa koridorun orta kısmına gelecek
şekilde en az 60 dakika ısıya mukavim maddeden imal edilmiş
her iki yöne doğru çalışan (açılabilen)
ısı ve duman perde kapıları bulunur.
tarafından
kullanılabilen ve içerisinde lavabo ve ayna bulunan
erkek ve
kadınlar için ayrı ayrı ve otelin yatak kapasitesi ile
genel hacimlerin
genişliği gözönünde tutularak yeter sayıda
tuvalet bulunur. Erkek ve kadın tuvaletlerinin birer
antresi olur.
(2) Yatak odalarında özel tam banyo teşkilatı veya duş
bulunmayan turistik
pansiyonlarda her yatak odası katının
koridorunda, lavabo ve
aynası bulunan, kadın ve erkekler için
ayrı ayrı, antreli en
az birer tam banyo teşkilatı veya duş
bulunur. Bu tam banyo
veya duşların sayısı (yarısı kadın yarısı
erkeklere mahsus olmak
üzere) her sekiz yatağa en az bir tam
banyo veya duş düşecek
şekilde hesaplanır.
(3) Genel olarak kullanılan banyo, duş ve tuvalet yerleri kolayca
yetişilebilen
yükseklikte ve açılabilecek şekilde üzeri kapalı
olmayan yere açılan
pencerelerle doğal olarak veya mekanik
bir sistemle tam ve
yeteri kadar suni olarak havalandırılır.
(4) Lobi ile zemin kat salonlarına tahsis edilen tuvaletler esas
merdiven veya bulunması halinde asansörün bodrum
katına
kadar gitmesi ve müşterilerin buraya geçişinin kolay olması
şartı ile bodrum katı veya zemin kattan biraz aşağıda
bulunabilir.
(5) Müşteriler tarafından kullanılacak
tuvaletler mutlaka tecrit
edilir.
(6) Genel olarak kullanılan tuvalet,
banyo ve duş yerlerinin
duvarları en az 2.20 metre yüksekliğe kadar fayans veya suya
mukavim uygun malzeme ile kaplanır.
metre yüksekliğe kadar fayans
veya suya mukavim uygun
malzeme ile kaplanır.
(2) Özel tam banyo ve duşların
yüzölçümü, kapının serbestçe
açılabileceği ve içinde kolayca hareket edilebilecek genişlikte
olur.
(3) Banyo ve duş yerleri, kolayca
yetişilebilen yükseklikte ve ,
açılabilecek
şekilde, üzeri kapalı olmayan yere açılan
pencerelerle
tabii olarak havalandırılır. Mimari açıdan bu
mümkün olmadığı
hallerde, mekanik sistemle tam ve yeterli
suni havalandırmaya izin verilir; ancak çıkan buhar ve fena
kokuyu yok etmek için
teknik tedbirler alınır.
(4) Özel tam banyo ve/veya duşta, sifonu da bulunan alafranga
tuvalet, soğuk ve
sıcak suyu karıştırarak akıtan su çeşmesi
(mikser), ve asılmak
için duvarda sabit yeri olan, tercihen
seyyar soğuk ve sıcak
suyu karıştırarak akıtan duş cihazı
bulunan banyo veya duş
teknesi, sabunluk, havlu askısı, soğuk
ve sıcak suyu bulunan
lavabo, etajer, iki subardağı, herkes
tarafından rahatça
kullanılabilecek büyüklükte ayna, lamba ve
traş makinesi için
priz bulunmalıdır.
hariç) bütün oteller için şart olan yardımcı
yerler şunlardır;
(a)Kahvaltı hazırlama yeri,
(b)Kat veya kat bölümleri
hizmetleri için kullanılan oda
veya yerler,
(c)Kat veya kat bölümlerine servis yapılan oda veya yerler,
(d)Kat veya kat bölümlerini temizlemek için kullanılan
malzeme ve eşyaların
konduğu dolaplar,
(e)İçinde elbise dolapları olan personel giyinme
odaları,
(f)Personel duş ve tuvaletleri (Her 10 personele 1
duş ve
tuvalet),
(g)Personel yemekhanesi,
(h) İdari ofisler,
(ı) Depolar
(i) Bagaj bekletme alanı
(2) Bu maddenin (1). fıkrasının
(b), (c) ve (d) bendlerinde
belirtilen yardımcı yerler,
katlara göre birleşik ve uygun
şekilde tanzim edilmiş
yerlere toplanabilir.
(3) Yemek salonu olan otellerde,
yukarıdaki yardımcı yerlere ek
olarak aşağıdaki hacimler
de bulunur;
(a)
Mutfak
(b)
Servis yeri
(c)
Yemek ve içki depoları
(4) Müşterilere hizmet eden iç
satış yerleri bulunması halinde
buralar yardımcı yer
sayılır. Bu iç satış yerleri, bu Tüzüğün
14. maddesinin (1) fıkrasında belirtilen dış
satış yerlerinden
ayrıdır.
bölümünde özel bir bölümde hazırlanır.
(2) Kahvaltı hazırlama yeri
örtülü olmayan bir yerden devamlı
olarak aydınlatılır ve
havalandırılır.
(3) Kahvaltı hazırlama yerlerinde şunlar
bulunur:
(a) Buzdolabı, çay-kahve makineleri, v.b.
aletler,
(b)
Yeterli sayıda evye,
(c)
Ocak,
(d)
Servis malzemeleri için çelik
tezgah ve dolaplar,
(e)
Kaplık,
(f)
Yiyecek malzemelerinin
konması için çelik dolaplar.
(4) Zemin kat üzerinde iki kattan fazla
katı olan her sınıf otel
binalarındaki kahvaltı hazırlık yerinin zemin katta bulunması
halinde katlardaki servis yerlerine veya kahvaltının teslim
alınarak odalara dağıtılmak için ayrılan uygun yerlere
kahvaltının çıkarılması için özel asansör bulunur. Kahvaltı
hazırlık yerinin bodrum
katta bulunması halinde ve zemin kat
üzerinde bir kattan fazla kat olması halinde
servis asansörü
bulunur. 5 yıldızlı otellerde servis asansörü yukarıda belirtilen
şartlara bakılmaksızın mutlaka aranır. Kahvaltı hazırlama
yerinin yanından personel asansörünün geçmesi halinde bu
özel servis asansörüne gerek kalmayabilir.
dolapları, duş, tuvalet ve ortak
oturma, dinlenme ve yemek
ihtiyaçlarını karşılayan bir
mahal bulunur. Ancak pansiyon,
turistik konut
ve villalar, yöresel evler, kampingler ve
apart
otellerde
personel ünitesi yapılması zorunlu değildir
(2) Personel yatakhanesi öngörülmesi halinde, otelde çalışmakta
olan personelin
sayısına göre yatak bulunur.
(3) Yatakhanelerin yüzölçümü hesaplanırken her yatak için en az
4 metrekare serbest
döşeme yüzölçümü alınır.
(4) Yatakhanelerin iyi bir şekilde ışıklandırılması ve bütün
sağlık
şartlarına haiz olması
gerekir.
(5) Personelin kaldığı yerde yataklar ve aynası olan elbise
dolapları bulunur. Elbise dolapları şahsa mahsus
olur.
(6) Personelin kaldığı yerler, imkan
nisbetinde otelin esas
kısımlarından ve özellikle müşterilerin yatak odaları ile genel
hacimlerden ayrı olur. Yemekhane ve dinlenme yeri haricinde
diğer personel
yerleri erkek ve kadınlar için ayrı olur.
(7) Personelin kalması için otelin esas binasından ayrı başka bir
daire veya yer ayrılmış
ise, bu Tüzüğün hükümleri, yerine göre
uygulanır.
kullanması için
küçük bir oda veya uygun bir yer olur.
(2) Bu odanın içinde veya ayrı bir odada veya uygun bir yerde
kattaki yataklara
yetecek sayıda çarşaf, v.b malzemeler ile
katın temizliği için
kullanılan malzemelerin konacağı dolaplar
bulunur. Küçük otellerde veya zorunluluk arzeden
durumlarda, bütün katlarda çarşaf dolabı bulunmamasına veya
gerek çarşaf gerekse malzeme dolaplarının kat hizmetlisinin
odasında bulunmasına izin verilir.
(3) Kat servis yerinin, kat hizmetlisi
odasının, çarşaf ve malzeme
dolaplarının aynı odada toplanması halinde, her kat veya kat
bölümünün yatak sayısı ile iş hacmi gözönünde tutularak bu
oda yeter genişlikte olur.
(1)
Çarşaf , yastık,
battaniye,v.b;
(2)
Mobilya ve mutfak eşyası;
(3)
Yiyecek;
(4)
İçki;
(5)
Yakıt.
iç satış yerleri, tercihen
giriş yanında ve onunla doğrudan
irtibatı olan bir yerde
bulunur.
(2) İç satış yerleri şunlar olabilir:
(1)
Kuaför ve erkek berberi;
(2)
Kitap ve matbu şeyler,
sigara, tütün çeşitleri, fotoğraf
malzemesi, süs ve
benzeri eşyaları satan dükkanlar;
(3) El sanatları ve turistik eşya
dükkanları;
(4)
Banka şubeleri;
(5)
Posta şubesi;
(3) Bu ve benzeri satış yerleri
(posta hizmetleri hariç) otel
işletmeciliği tarafından
bizzat işletilebileceği gibi başka
şahıslar tarafından işletilmek üzere de
kiralanabilir.
(4) Bu maddenin (2). fıkrasında belirtilen
iç satış yerlerinden
başka otel müşterilerine
hizmet etmek amacıyla, gürültü,
koku veya başka herhangi
bir şekilde müşterileri rahatsız edici
niteliği olmayan diğer iç
satış yerleri de çalıştırılabilir.
ofis personelinin sayısına
ve otelin sınıfına göre hesaplanır.
(2) Müşteriler ile doğrudan doğruya teması olan ofis personelinin
odaları girişin yan
tarafında veya yakınında bulunması gerekir.
rahatça park
edebileceği bir otopark yapılması şarttır.
(2) Otopark yerleri
açık veya garaj şeklinde kapalı olarak
yapılabilir. Otoparkların
zemini asfalt, parke veya beton ile
kaplanır ve her otomobilin yeri beyaz çizgilerle
veya azami
on santim yükseklikte
bordür ile ayrılır.
(3) Şehiriçindeki
otellerde otopark yeri tercihen iç avlu veya
bodruma yapılır.
Otel girişlerine araçların kısa süreli
durabilmeleri
için cep yapılır.
sirkülasyon imkanı
verebilecek büyüklük ve ölçülerde
banyolu olarak düzenlenir.
Tek veya iki kişilik olarak
düzenlenebilen odalara
sadece müşterilerin talebi halinde ilave
yatak konulabilir. Odalar
teknik normlara uygun olarak; bir
veya iki yatak, her tek kişilik yatağın
yanına bir veya çift
kişilik yatağın yanına iki
komodin, yatağın yanına duvar
üzerinde aplik veya seyyar
bir abajur, tuvalet masası ve
aynası, bagaj masası, elbise
dolabı, iki koltuk veya iyi kalite
iki sandalye ve sehpa,
perde, çöp sepeti, halı veya kilim,
balkon mevcut ise balkon
mobilyası gibi tesisin tür ve sınıfına
uygun malzemelerle tefriş ve dekore edilir. Güvenlik için
kapıların dışarıdan
açılmasını engelleyecek önlemler alınır.
(2) Dört ve beş yıldızlı oteller ile tatil köyleri hariç diğer
konaklama tesislerinde
apart üniteler dışındaki oda sayısının
%25’inden fazla
yapılamayan suit odalar, bir adedi oturma
olmak üzere en az iki bölümden oluşur. Suitlerde içecek ve
basit yeme ihtiyacını
karşılayabilecek kapsamlı olmayan
mutfak düzenlemesi
yapılabilir.
(3) Bodrum katlarda yatak odası
yapılamaz. Ancak, eğim
dolayısıyla taban döşemesi
mevcut arazi seviyesinden aşağı
olmayan ve yeterli doğal
ışık alan katlar bu hükmün dışındadır.
Yatak odalarının pencereleri
mutfak, tuvalet gibi müşteriyi
rahatsız edebilecek
mahallerin bulunduğu aydınlığa açılamaz.
Aydınlığın dar kenarı 2.5 metreden az olmamak kaydı
ile
toplam oda kapasitesinin
%20’sini aşmayacak sayıda aydınlığa
bakan oda yapılabilir.
(4) Yatak odalarının yüksekliği
yürülükteki şehircilik mevzuatı
hükümlerine uygun olarak 2.8
metreden aşağı olamaz.
(5) Şehiriçi otellerde zemin katı
yatak odalarının yola açılan
pencereleri yoldan en az iki metre yükseklikte
olur. Zemin katı
yatak odalarının bahçeye
açılan pencereleri yerden en az bir
metre yükseklikte olur.
(6) Yatak odasının yüzölçümü
hesaplanırken oda içinde bulunan
antre ve koridor, banyo,
duş, elbise dolabının işgal ettiği yerler
hesaba katılmaz.
KISIM III
FİYATLANDIRMA, BİLGİ VERME, KAYIT
VE DENETİM
için azami
fiyatlarını tesbit edebilir. Fiyatların tesbitinde:
(1) Cari mal ve hizmet fiyatları;
(2)
Müşteriye sunulan hizmet;
(3)
Otelin sınıfı ve türü;
(4) Pazarlama ve diğer ülkelerle rekabet
durumu dikkate
alınır.
(2) Oteller Encümeni
otellerin yatak, yemek ve içki fiyatlarını bir
yıl süreli ve 1
Nisan’da başlayacak dönem için tesbit eder ve
bu fiyatlar bu
sure içerisinde sabit kalır. Ancak
Oteller
Encümeni, turizm endüstrisini
olumsuz yönde etkileyen ve
önceden
görünmeyen şartlar oluşması halinde,ya bütün
otellerin veya
belli bir sınıfta ve/veya türde olanların yıllık
esasına göre tesbit
edilmiş fiyatlarını değiştirebilir.
(3) Otel işletmecileri, tesisin sınıfına ve türüne göre her yatak,
oda, daire (suit) yemek ve
içki için, müteakip yılın fiyatlarını
öneri halinde tesbit eder ve Oteller
Encümeni’nin herhangi
başka bir tarih
tesbit etmediği hallerde bu fiyatları
en geç 1
Ağustos’a kadar
Oteller Encümeni’nin onayına sunar.
Fiyatlar
mevsimlere göre farklı olabilir.
(4) Otel fiyatları “Yatak”,
“Yatak-Kahvaltı”, “Yarım Pansiyon”
ve “Tam Pansiyon” olarak
tesbit edilir.
(5) Oteller Encümeni, Otel
İşletmecilerinin sunduğu fiyatları bu
maddenin (1). fıkrasına
uygun olarak inceleyerek kesin
fiyatları tesbit eder ve
başka tarih tesbit edilemediği takdirde
bu fiyatları en geç 1 Eylül’de otel işletmecilerine tebliğ
eder.
(6) Her otel işletmecisi, Oteller
Encümeni’nin tesbit ettiği fiyatları
resepsiyonda teşhir eder.
Teşhir edilen fiyatlardan daha fazla
tahsil edilmesi
yasaktır.
(7) Oteller Encümeni otellerin
sınıflarına göre tek tip fiyat tespit
edebilir.
10. maddesi
tahtında bu Tüzüğe ek üçüncü cetvelde örneği
bulunan kayıt
formasını doldurmalarını sağlar.
(2) Her otel işletmesi, Kayıt Formaları dışında kendi maksatları
için kayıt defteri tutmakta serbesttir.
maddesinde belirtilen ve müşteri
tarafından doğru ve eksiksiz
olarak doldurulan kayıt
formlarını istendiği takdirde Oteller
Encümeni’ne veya onun tayin
edeceği makama göndermekle
yükümlüdür. Ayrıca ülke turizminin
göstergelerinin
belirlenmesinde kullanılacak diğer
istatistiki bilgi ve verileri de
Bakanlığın belirleyeceği formatta,
Oteller Encümeni’nin istemi
üzerine her otel müdürü veya
işletme sahibi vermekle
yükümlüdür.
(2) Veriler istatistiki bilgi ve
verilerin niteliklerine göre ve gizlilik
ilkelerine bağlı olarak, kullanılır ve/veya muhafaza edilir.
uygulanmadığını
ilgili Daire Müdürü’nün yetkili kılacağı
kontrol
memurları denetler. Ayrıca Oteller Encümeni üyeleri
de her oteli
daima gözetleme ve denetleme yetkisine sahiptir.
(2) Otellerin sahip, kiracı, işletmeci, sorumlu, yönetici veya
personeli
gözetim ve denetim sırasında kendilerinden istenen
bilgi ve belgeleri sağlamak, tesisi gezdirmek ve her türlü
kolaylığı göstermek zorundadırlar.
(3) İlgili Belediye İdaresi de yetkili
memurları vasıtası ile
otellerin sağlık
açısından gerekli gözetim ve denetimini yapar.
(4) İlgili Daire Müdürü’nün, bu maddenin
(1) . fıkrası uyarınca
yetkili kılacağı kontrol memurları her oteli
belirli sürelerde
denetler ve Yasa’ya
veya bu Tüzüğ’e aykırı herhangi bir
durum veya hareket tesbit etmesi halinde gerekli
önlemlerin
alınması amacıyla Oteller Encümenine durumu rapor eder.
KISIM IV
SINIFLANDIRMA ÇEŞİTLERİ VE ÖZEL NİTELİKLER
(1)
Bir Yıldızlı Oteller: Aşağıda
belirtilen nitelikleri taşıyan
en az 20 yatak kapasiteli otellerdir.
a)Girişte rüzgarlık, otel kapasitesine
uygun düzenlenmiş resepsiyon, bekleme yerini kapsayan, telefon hizmetinin de
verildiği lobi ve vestiyerden oluşan bir kabul holü,
b)Kahvaltı ofisi ve bağlantılı kahvaltı
salonu (yeterli büyüklükteki oturma salonu veya varsa lokanta bu amaçla
kullanılabilir, yazlık tesislerde bu amaçla kullanılan salonun bir kısmı açık
olabilir),
c) Yönetim odası,
d) Oturma salonu,
e)Tek yataklı odaların en az büyüklüğü net 9 metrekare, çift
yataklı odaların en az büyüklüğü net 11 metrekare olmalıdır; yan uzunluğu ise
2.80 metreden az olamaz.
f)Otelde konaklayan müşterilerin araçlarını rahatça park
edebilecekleri oda sayısının en az % 50’si oranında bir otopark,
g)Soğutma sistemi bulunmaması halinde vantilatör,
h)Isıtma sistemi bulunmaması halinde elektrikle çalışan soba,
ı)Lokanta yok ise büfe hizmeti,
j)Ilk yardım malzeme ve gereçleri bulunan dolap,
k)Oda sayısının %25’ine hizmet verebilecek sayıda, şifreli veya
çift anahtarlı kasa gibi müşteriye emanet hizmeti verilen düzenleme.
l) Yatak katlarında kat hizmetleri için ofis veya dolap.
(2)
İki Yıldızlı Oteller: Bir
yıldızlı oteller için aranılan
şartlarla birlikte
aşağıda belirtilen nitelikleri taşıyan en az
40 yatak kapasiteli
otellerdir:
a)Koridorlarda halı veya ses çıkmayı önleyecek
uygun bir malzeme,
b)Tek yataklı odaların en az büyüklüğü net 10 metrekare, çift
yataklı odaların en az büyüklüğü net 12 metrekare olmalıdır; yan uzunluğu ise
3 metreden az olamaz.
d)İlave bir yönetim odası,
e) Genel mahallerde ve yatak odalarında
klima sistemi,
f)Oturma salonu veya bağımsız bölümlerde
bar düzenlemesi.
(3)
Üç Yıldızlı Oteller; İki yıldızlı oteller için aranılan
şartlarla birlikte
aşağıda belirtilen nitelikleri taşıyan
en az
80 yatak kapasiteli
otellerdir:
a)Yemek salonu,
b)Tek yataklı odaların en az büyüklüğü net 11 metrekare, çift
yataklı odaların en az büyüklüğü net 14 metrekare olmalıdır; yan uzunluğu ise
3 metreden az olamaz.
c)Yüzme havuzu ve çocuk havuzu,
d)Yatak odalarında televizyon,
e)Banyolarda saç kurutma makinesi,
f)Kişi başına 1.2 metrekare olmak üzere en az 80 kişilik çok
amaçlı salon,
g)Çamaşır yıkama ve ütüleme hizmeti,
h)Internet hizmeti.
(4)
Dört Yıldızlı Oteller; Üç
yıldızlı oteller için aranılan
şartlarla birlikte
aşağıda belirtilen nitelikleri taşıyan en az
120 yatak kapasiteli
otellerdir.
a)Otel kapasitesine uygun servis girişi, servis asansörü veya
merdivenleriyle bağlantılı bagaj odası, telefon kabinleri yerlerinden oluşan
kabul holü
b)Tek yataklı odaların en az büyüklüğü net 12 metrekare, çift
yataklı odaların en az büyüklüğü net 15 metrekare olmalıdır; yan uzunluğu ise
3.5 metreden az olamaz.
c)Odalarda otellerde bulunan mefruşata ek olarak küçük bir
kahvaltı masası, döşemenin tümünü örten halı veya kilim, tül ve ışık geçirmez
pencere perdesi, gerekli sayıda masa lambası, çiçek vazosu, duvara asılmış
tablo, resim veya fotoğraf, sıcak içecek hazırlama imkanı,
d)Müdür odası,
e)Her katta kat ofisi düzenlemesi (servis merdiveni veya
asansörleri kat ofisleri ile bağlantılı düzenlenir. Ayrık yerleşim
düzenlerinde hizmetin aksamaması kaydıyla kat ofisinin her katta bulunması
zorunlu değildir),
f)Kuru temizleme hizmeti ve terzi
mahali,
g)Odalarda kıymetli eşya kasası,
h)Doktor ve hemşire hizmetlerinin
verildiği ilkyardım araç ve gereçleri bulunan revir,
ı)Odalarda minibar,
j)Turizm amaçlı satış ünitesi,
k)06:00-24:00 saatleri arasında oda
servisi,
l)Internet, faks, bilgisayar, v.b büro
hizmetlerine yönelik çalışma salonu,
m)Kafeterya veya snack bar,
n) Alarm sistemi bulunan sauna veya türk
hamamı
o)En az 150 kişilik gece klübü, diskotek
veya benzeri eğlence imkanı verecek ayrı bir salon, en az 150 kişi kapasiteli
kabare, tiyatro, sinema, konferans etkinliklerinin yapılabileceği kapalı bir
salon veya benzeri imkanlar sağlayan ünitelerden en az bir adedi,
p)En az 80 metrekare büyüklükte aletli
jimnastik, aerobik veya billardo salonu, mini golf, tennis, basketbol, veya
voleybol sahası, bowling salonu, go-kart pisti, deniz sporları, bocce, squash
salonu veya benzeri imkanlar sağlayan
ünitelerden en az üç adedi,
r) Peyzaj projesine göre çevre
düzenlemesi ve yeşillendirilmesi,
s) Uydu veya video
yayınları.
(5)
Beş Yıldızlı Oteller:
Yerleşme durumu, yapı, tesisat, donanım, dekorasyon ve hizmet standardı
olarak üstün özellikler gösteren, dört yıldızlı oteller için aranılan
şartlarla aşağıda belirtilen nitelikleri taşıyan en az 200 yatak kapasiteli
otellerdir.
a)Tek yataklı odaların en az büyüklüğü net 14 metrekare, çift
yataklı odaların en az büyüklüğü net 18 metrekare olmalıdır; yan uzunluğu ise
4 metreden az olamaz.
b)Bay ve bayan kuaförü,
c)Banyolarda küvet,
ç)24 saat oda servisi,
d)Oda sayısının en az %75’ine hizmet
verecek kadar üzeri kapalı ve açık
otopark,
e)Yemek salonunda orkestra için ayrı bir yer,
f)En az 80 metrekare büyüklükte aletli jimnastik, aerobik veya
billardo salonu, mini golf, tennis, basketbol, veya voleybol sahası, bowling
salonu, go-kart pisti, deniz sporları, bocce, squash salonu veya benzeri imkanlar sağlayan ünitelerden en az altı
adedi,
g) Kreş
h) En az beş çeşit türk yemeğinden oluşan bir menünün sunulduğu
ikinci bir yemek salonu,
ı) Kapalı yüzme havuzu ve çocuk havuzu
(1)
İkinci Sınıf Tatil Köyleri:
Aşağıda sıralanan özellikleri
taşıyan 80 yatak
kapasiteli turistik tesislerdir.
a) Lobi, resepsiyon,
b) Yönetim odası,
c) Yemek salonu (yazlık tesislerde bu amaçla kullanılan salonun
bir kısmı açık olabilir),
d) Oturma salonu ve oturma salonu veya bağımsız bölümlerde bar
düzenlemesi,
e) Tek yataklı odaların en az büyüklüğü net 11 metrekare, çift
yataklı odaların en az büyüklüğü net 15 metrekare olmalıdır; yan uzunluğu ise
3.5 metreden az olamaz,
f) Otelde konaklayan müşterilerin araçlarını rahatça park edebilecekleri
oda sayısının %50’si oranında bir otopark,
g) Ilk yardım malzeme ve gereçleri bulunan dolap,
h) Oda sayısının %25’ine hizmet verebilecek sayıda, şifreli veya
çift anahtarlı kasa gibi müşteriye emanet hizmeti verilen düzenleme.
ı) Bagaj taşıma hizmeti,
j) Genel hacimlerde müzik yayını yapılması için gerekli tesisat,
k)Yatak odalarında klima sistemi,
l)Yüzme havuzu ve çocuk havuzu,
m)Yatak odalarında televizyon,banyolarda
saç kurutma makinesi,
n)Kişi başına 1.2 metrekare olmak üzere
en az 80 kişilik çok amaçlı salon,
o)Çamaşır yıkama ve ütüleme hizmeti,
p) Satış üniteleri,
r) Açık hava tiyatrosu,
s)Çocuk oyun parkı ve bu yerlerde
çocuklar
için özel tuvaletler.
(2)
Birinci Sınıf Tatil Köyleri:
İkinci Sınıf Tatil Köyleri için
aranılan şartlarla
birlikte aşağıda belirtilen nitelikleri
taşıyan en az 150 yatak kapasiteli turistik
tesislerdir.
a)Tatil köyü kapasitesine uygun servis
girişi bagaj odası, telefon kabinleri
yerlerinden oluşan kabul holü,
b)Yemek salonunda orkestra için ayrı bir yer,
c)Tek yataklı odaların en az büyüklüğü net 12 metrekare, çift
yataklı odaların en az büyüklüğü net 17 metrekare olmalıdır; yan uzunluğu
ise 4 metreden az olamaz.
d)İdari ofisler,
e) Genel mahallerde ısıtma ve soğutma
sistemi,
f)Kuru temizleme hizmeti ve terzi
mahali,
g)Doktor ve hemşire hizmetlerinin
verildiği ilkyardım araç ve gereçleri bulunan revir,
h)Faks, bilgisayar, internet, v.b büro
hizmetlerine yönelik çalışma salonu,
ı)Kafeterya veya snack bar,
j)İkinci Sınıf Tatil Köyü yatak odalarında bulunan mefruşata ek
olarak küçük bir kahvaltı masası, tül ve ışık geçirmez perde, gerekli sayıda
masa lambası, çiçek vazosu, duvara asılmış tablo, resim veya fotoğraf, sıcak
içecek hazırlama imkanı,
k)Odalarda kıymetli eşya kasası,
l)Odalarda minibar,
m)Uydu veya video yayınları,
n)Bay ve bayan kuaförü,
o)24 saat oda servisi,
p)En az 80 metrekare büyüklükte aletli
jimnastik, aerobik veya billardo salonu, mini golf, tennis, basketbol, veya
voleybol sahası, bowling salonu, go-kart pisti, deniz sporları, bocce, squash
salonu veya benzeri imkanlar sağlayan
ünitelerden en az altı adedi,
r) En az 150 kişilik gece klübü,
diskotek veya benzeri eğlence imkanı verecek ayrı bir salon, en az 150 kişi
kapasiteli kabare, tiyatro, sinema, konferans etkinliklerinin yapılabileceği
kapalı bir salon veya benzeri imkanlar sağlayan ünitelerden en az bir adedi
s) Alarm sistemi bulunan sauna veya türk
hamamı
t) Oda sayısının en az %75’ine hizmet
verecek kadar üzeri kapalı ve açık
otopark,
u)Kapalı yüzme havuzu ve çocuk havuzu,
v) Peyzaj projesine göre çevre
düzenlemesi ve yeşillendirilmesi,
57. Bünyesinde hem yıldızlı
otel hemde tatil köylerinde olan fiziksel
yapı, nitelik ve
çeşitliliği yansıtan kalitesi yüksek en az 200
yataklı tesisleri anlatır.Bu tesislerde aranan fiziksel yapı,
odaların
nitelik ve mefruşatı
otel bölümü için 4 yıldızlı otellerde
aranan
şartlar, bungalov bölümü
içinse birinci sınıf tatil köylerinde aranan
şartlar ve aşağıda
sıralanan diğer nitelikleri taşır.
a) Kompleks kapasitesine uygun servis girişi, servis asansörü veya
merdivenleriyle bağlantılı bagaj odası, telefon kabinleri yerlerinden oluşan
kabul holü
b)Müdür odası,
c)Her katta kat ofisi düzenlemesi (servis merdiveni veya
asansörleri kat ofisleri ile bağlantılı düzenlenir. Ayrık yerleşim
düzenlerinde hizmetin aksamaması kaydıyla kat ofisinin her katta bulunması
zorunlu değildir),
d)Kuru temizleme hizmeti ve terzi
mahali,
e)Odalarda kıymetli eşya kasası,
f)Doktor ve hemşire hizmetlerinin verildiği
ilkyardım araç ve gereçleri bulunan revir,
g)Odalarda minibar,
h)Turizm amaçlı satış ünitesi,
j)Internet, faks, bilgisayar, v.b büro
hizmetlerine yönelik çalışma salonu,
k)Kafeterya veya snack bar,
l) Alarm sistemi bulunan sauna veya türk
hamamı
m)En az 150 kişilik gece klübü, diskotek
veya benzeri eğlence imkanı verecek ayrı bir salon, en az 150 kişi kapasiteli
kabare, tiyatro, sinema, konferans etkinliklerinin yapılabileceği kapalı bir
salon veya benzeri imkanlar sağlayan ünitelerden en az bir adedi,
n) Peyzaj projesine göre çevre
düzenlemesi ve yeşillendirilmesi,
o) Uydu veya video
yayınları.
p)Bay ve bayan kuaförü,
r)Banyolarda küvet,
s)24 saat oda servisi,
t)Oda sayısının en az %75’ine hizmet verecek kadar üzeri kapalı ve
açık otopark,
u)Yemek salonunda orkestra için ayrı bir yer,
v)En az 80 metrekare büyüklükte aletli jimnastik, aerobik veya
billardo salonu, mini golf, tennis, basketbol, veya voleybol sahası, bowling
salonu, go-kart pisti, deniz sporları, bocce, squash salonu veya benzeri imkanlar sağlayan ünitelerden en az altı
adedi,
y) Kreş
z) Kapalı yüzme havuzu ve çocuk havuzu
58.(1) Dağ veya deniz sahilinde kurulmuş güzel manzaralı, tek
katlı
veya sendeli
olarak inşaa edilmiş, minimum 11 metre kare
büyüklüğünde bir veya iki yatak odalı, oturma ve yemek
odası ve burayla
bağlantılı mutfak sayesinde rahat bir
konaklama
sağlayan ve müşterilerine kendi yemeklerini bizzat
hazırlayabilme imkanı veren en az 10
bungalov ve 20 yataktan
oluşan tesislerdir. Bu tesisler
aşağıdaki nitelikleri taşır:
a)Lobi (resepsiyon)
b)İdare ünitesi
c)Emanet hizmeti
d)Kahvaltı ofisi ve kahvaltı salonu
e)Bar ve oturma terası
f) Bungalov sayısının % 50’si oranında otopark
g) İlkyardım malzemeleri ve gereçleri bulunan
dolap
(2) Bungalov mutfağı oturma odasının bir köşesinde olur ve dört
kişilik servis
imkanına sahip olur. Mutfakta yemek masası,
sandalyeler,
buzdolabı, fırın ve ocak, bulaşık yıkama, hazırlık
bankoları, servis
malzemesi dolapları, tencere, tava, tabak,
çatal, kaşık seti, çay
seti, v.b ile kapalı çöp kutusu, oturma
salonunda oturma
grubu, televizyon, sehpa, v.b ile genelde
çamaşır yıkama hizmeti
veya çamaşır makinesi, sıcak ve
soğuk su imkanı ile
iklime göre vantilatör veya soba
bulunur.
59.(1) Apart Oteller; Mesken olarak kullanılmaya elverişli
bağımsız
apartman tipinde
inşaa ve tefriş edilen, müşterinin kendi yeme
ve içme
ihtiyacını karşılayabilmesi için gerekli techizat ile
donatılan ve otel olarak işletilen
konaklama tesisleridir. Apart
oteller yıldızlı
bir otel veya tatil köyü işletmesi bütünü içinde
yer alabildiği
gibi imar planlarında konut veya ticaret
kullanımına
ayrılmış yerlerde imar planı ve yasal
hükümlere
uygun olarak
inşaatı tamamlanmış en az 10 üniteden oluşan
bağımsız olarak da işletilebilen
tesislerdir. Apart otellerde
ünitelerin 1 veya 2 yatak odalı olması
gerekir. 2 yatak odalı
ünitelerin sayısı toplam unite
sayısının %25’inden fazla
olamaz. Bu tesisler aşağıdaki
nitelikleri taşır;
a) Genel mahalde resepsiyon, bekleme salonu
ve
idare birimi,
b) Apart ünitede oturma, yemek ve kahvaltı
ihtiyacını
karşılayabilecek yeterli
büyüklükte bir salon,
c)Oturma salonunda oturma grubu, televizyon,
sehpa,
d)Mutfakta buzdolabı, pişirme ve ızgara
donanımı, bulaşık yıkama,
hazırlık ve
malzeme istif yerleri,
servis malzemeleri ve
bu malzemeler için dolaplar, kapalı çöp
kutusu, elektrikli çaydanlık,
e) Sıcak-soğuk su imaknı,
f) Çamaşır yıkama hizmeti veya her
ünitede
çamaşır makinesi,
g) İklime göre vantilator veya soba,
h) Daire sayısının % 50’si oranında
otopark,
(2) Apart otellerin
toplam yatak kapasitesi, içinde yer aldıkları ve
beraber
işletildikleri konaklama tesislerinin toplam yatak
kapasitesinin
%25’ini aşamaz,
(3) Apart otellerin
kapasitesinin hesabında oturma alanı dışındaki
odalar büyüklüğüne
göre bir veya iki yataklı kabul edilir. Net 9
metrekare büyüklükte olan odalar tek yataklı sayılır.
Net 11 metrekare büyüklükte olan odalar
çift yataklı sayılır.
60.Bakanlıkça desteklenmeleri uygun görülen ve Tüzük’te
belirlenmiş olan tür ve nitelikleri tam olarak sağlayamayan, ancak yapısal
özelliği, mimari tasarımı, tefriş, dekorasyon ve kullanım malzemesi yönünden
özgünlük arzeden işletme ve servis yönünden üstün standart ve yüksek kalitede
hizmet verilen ve aşağıda belirtilen nitelikleri taşıyan en az 20 yataklı
otellerdir.
a)Modern, reprodüksiyon, antika gibi özelliği olan mobilya ve
malzemeler ile tefriş ve dekorasyon,
b)Beş yıldızlı otel odaları için belirlenen nitelikleri taşıyan
konforlu odalar,
c)Kapasiteye yeterli kabul holü, kahvaltı salonu, oturma salonu,
d)Yemek salonu,
e)Yönetim odası,
f)Genel mahallerde ve yatak
odalarında klima
sistemi,
g)Çamaşır ve kuru temizleme hizmeti,
h)Oda sayısının %50’si oranında otopark
hizmeti.
I) Yüzme havuzu ve çocuk havuzu.
61. Bakanlıkça desteklenmeleri uygun görülen ve Tüzük’te
belirlenmiş olan tür ve nitelikleri tam olarak sağlayamayan, ancak yapı,
yöre, çevre, sokak, doğa, sanat, bir dönemin tarihi özelliklerini taşıma gibi
niteliği bulunan veya özgünlük, üstün hizmet, ulusal veya uluslararası şöhret
gibi nitelikleri nedeniyle işletme özelliği arzeden en az 20 yataklı
otellerdir.
a)İç dekorasyon ve mefruşata yönelik
kullanılacak malzemeler
yöreye özgü
olmalıdır,
b)Kapasiteye yeterli kabul holü, kahvaltı
salonu, oturma salonu,
c)Yönetim odası,
d)Yemek salonu,
e)Genel mahallerde ve yatak odalarında
klima
sistemi,
f)Çamaşır ve kuru temizleme hizmeti,
g) Oda sayısının %50’si oranında otopark
hizmeti.
62.Yöresel Evler; Bakanlıça sınırları ve
mevkisi tesbit edilen kırsal alanların geliştirilmesi planlanan ve bulunduğu
bölgenin tarihi ve kültürel
değerlerini yansıtan taş, kerpiç veya
o bölgeye ait benzeri yapı malzemesinden yapılan, aynı mahalde bulunan, her
biri en az bir yatak odalı asgari 5 evden
oluşan ve toplam yatak sayısı en az 20 olan otantik tesisler olup aşağıda belirtilen
asgari niteliklere sahiptir;
a)İç dekorasyon ve mefruşata yönelik
kullanılacak malzemeler yöreye özgü
olmalıdır.
b)Mutfaklarında buzdolabı, pişirme ve
ızgara
donanımı, bulaşık yıkama, hazırlık ve
malzeme istif yeri, servis malzemesi dolabı
ve kapalı çöp kutusu,
c)Her evde banyo veya duş ve tuvalet,
d)İklime
gore vantilatör veya soba,
e)İlkyardım malzeme ve gereçleri bulunan
dolap,
f)Bu tesislerde ekosistem ve doğal hayatın
korunması ve geliştirilmesine yönelik
kullanımlara yer verilir. Yöresel yiyecek, el
sanatları
gibi folklorik değerlerin üretim ve
tanıtımına özen gösterilir,
g)Yönetim
merkezi,
h)
Otopark hizmeti.
63. Turistik Pansiyonlar; Konaklama
tesisi olarak planlanıp inşaa edilen, yönetimi basit, müşterilerin kendi
yemeklerini bizzat hazırlayabilme imkanı bulunan, en az 5 odalı ve 10 yataklı
tesisler olup aşağıda belirtilen asgari niteliklere sahiptir;
a)Giriş holü, idare ünitesi ve emanet hizmeti,
b)Oturma, yemek ve kahvaltı
ihtiyacını
karşılayabilecek yeterli kapasitede bir salon,
c)Yatak odalarının büyüklüğüne gore en
fazla
üç yatak, komodin, elbise dolabı, perde,
d)Pansiyon mutfaklarında ihtiyaca
yeterli
sayıda buzdolapları, pişirme ve ızgara
donanımı, bulaşık yıkama, hazırlık ve
malzeme istif yerleri, servis malzemesi
dolapları ve kapalı çöp kutusu,
e) Sıcak-soğuk kullanma suyu
f) İklime gore vantilatör veya soba,
g) İlkyardım malzeme ve gereçleri
bulunan
dolap,
64.Turistik Konut ve Villalar; Mesken olarak kullanılmaya
elverişli apartman dairesi, müstakil ev veya villa tipinde inşaa ve tefriş edilen, müşterinin
kendi yeme ve içme ihtiyacını karşılayabilmesi için gerekli techizat ile
donatılan ve otel gibi işletilen konaklama tesisleridir. İmar planlarında
konut veya ticaret kullanımına ayrılmış yerlerde imar planı ve yasal hükümlere uygun olarak inşaatı
tamamlanmış tesislerdir. Bu tesisler aşağıdaki nitelikleri taşır:
a)Oturma, yemek ve kahvaltı ihtiyacını
karşılayabilecek yeterli
büyüklükte bir salon,
b)Oturma salonunda oturma grubu, televizyon,
sehpa,
c)Mutfakta buzdolabı, pişirme ve ızgara
donanımı, bulaşık yıkama,
hazırlık ve
malzeme istif yerleri,
servis malzemeleri ve
bu malzemeler için dolaplar, kapalı çöp
kutusu, elektrikli çaydanlık,
d)Özel banyo veya duş teşkilatı ve
tuvalet,
e) Sıcak-soğuk su imkanı,
f)Çamaşır yıkama hizmeti veya her
ünitede
çamaşır makinesi,
g)İklime gore vantilator veya soba,
h) Otopark hizmeti.
65.(1) Kampingler; Karayolları güzergahları ve yakın çevrelerinde,
kent girişlerinde, deniz,
göl, dağ gibi doğal güzelliği olan
yerlerde kurulan ve genellikle turistlerin kendi
imkanlarıyla
geceleme,
yeme-içme, dinlenme, eğlence ve spor ihtiyaçlarını
karşıladıkları en az 30 ünitelik tesislerdir.
(2) Kamping alanı, kamping iç ve dış güvenliklerinin
sağlanabileceği biçimde
çevre özelliklerine göre çit, duvar,
yeşillik gibi düzenlemeler ile çevreden tecrit
edilir. Kamping
alanı drene edilerek
ağaçlandırılır. Boş alanlar çimlendirilir.
Geceleme birimlerinin
uzaklığında gerekli spor ve eğlence
alanı ve tesisler
düzenlenir. Araç yolları, arazi ve iklim
şartlarına uygun olarak
toz kaldırmayacak şekilde düzenlenir.
(3) Kampinglerde, kampçı ve bungalov
üniteleri başına
hesaplanacak alan 100 metrekaredir. Kampçı ünitesi ; çadır,
çadır araba, veya otokaravandan oluşur. Her unite en az iki
kişilik olur. Yerli ve yabancılara ait
karavan veya
otokaravanların bakım, onarım ve kışlaması için gerekli
düzenlemeler yapılır.
(4) Girişte otopark, resepsiyon, danışma, emanet, ünite
sayısının
%25’ine hizmet verebilecek sayıda, şifreli veya çift anahtarlı
kasa gibi müşteriye emanet hizmeti verilen düzenleme, posta
hizmetlerinin yapıldığı tesisler ile bekçi yatak odaları ve
personel tesisleri bulunur.
(5) Kampinglerde, beton zeminli ve akan
suları drene edilmiş
araba yıkama yerleri bulunur.
(6) Kampinglerde müşterek kullanım
tesisleri aşağıda belirtilen
şekilde düzenlenir:
a)
Konaklamaya ayrılan alanın
zemininin kullanım amacına uygun biçimde düzenlenmesi,
b)
Her 5 ünite için en az bir
kadın ve bir erkek tuvaleti, duş ve lavabosu, lavaboların yanında priz, erkek
tuvaletlerinde en az her 5 ünite için bir pisuvar,
c)
Tüm ünitelere hizmet
verebilecek yeterlikte yıkama ve
ütüleme yerleri,
d)
Tüm ünitelere hizmet
verebilecek yeterlikte yemek hazırlama, pişirme ve bulaşık yıkama imkanı
sağlayan üstü kapalı bir mahal,
e)
Kampçıların yemek yeme,
dinlenme ve eğlenme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üstü kapalı açık teraslar, ve spor ihtiyaçlarını
karşılayıcı tesisler.
(7) Kampinglerde aşağıda belirtilen tesis
ve hizmetler bulunur;
a) Kampçıların ihtiyaçlarını karşılayan
satış yeri,
b) Tüm kamping unitelerine hizmet verecek
sayıda kampçıların gıda maddelerini muhafaza edebilecekleri soğutucu ve kilitli dolaplar,
c)
Sağlık ve ilkyardım
hizmetleri,
d)
Deniz ve göl kıyılarındaki
kampinglerde cankurtaran simidi, cankurtaran sandal ve motoru,
e)
Kampinglerde, telefondan
kampçıların da yararlanmalarını sağlayıcı düzenlemeler,
f)
Karavanların tuvaletlerin ve
atık su tanklarının boşaltılıp temizleneceği mahaller,
g)
Kamp çevresi ile tuvalet, duş
ve genel kullanım ünitelerini aydınlatma tesisatı,
h)
Kampçı ünitelerine elektrik
hizmeti,
i)
Kampçılara sıcak-soğuk
kullanma suyu ve sağlıklı içme suyu hizmeti,
(8) Diğer
tesisler ; kampçıların emniyetini, rahatını ve çeşitli
ihtiyaçlarını karşılamak için
yapılacak tesislerdir.
KISIM V
DİĞER HÜKÜMLER
66.Otel işletmesi, müracaat eden her müşteriye otelin boş
odalarını veya dairelerini kiralamaya
mecburdur. Ancak, müşterinin bulaşıcı veya diğer bir hastalıktan muzdarip
veya akıl hastası veya sarhoş olması veya tiksindirici derecede pis olması
halinde, otel işletmecisi boş oda veya dairesi olsa dahi bunları kiralamaya
mecbur değildir.
67.(1) Otelden oda veya
yatak kiralamak aşağıda belirtilen dört
şekilde
olabilir:
(a)
Sadece oda (veya yatak)
kiralamak;
(b)
Odaya (veya yatağa) ilaveten kahvaltı yapmak (Oda veya
yatak-kahvaltı);
(c)
Odaya (veya yatağa) ilaveten
kahvaltı ve öğle veya akşam yemeği almak (Yarım pansiyon);
(d)
Odaya (veya yatağa) ilaveten
kahvaltı, öğle ve akşam yemeği almak (Tam pansiyon);
(2) Bu maddenin (1).
fıkrasının (b), (c) ve (d) bendlerinde
belirtilen şekilde bir
otelde kalan ve anlaşmaya dahil kahvaltı
veya yemeklerden birini
veya daha fazlasını almayan bir
müşterinin önceden anlaşılan toplam fiyat üzerinden hiçbir
indirim hakkı yoktur.
68.(1)Müşteri, kiralanan odadan, odada bulunan tüm mefruşat
ve
tesisattan, otelin genel maksatlar için
kullanılan yerlerinden ve
personelin servisinden istifade
hakkına sahiptir.
(2) Kiralanan yatak odasından, yalnız
onu kiralayan müşteri ile
müşterinin otele gelişi sırasında kendisine eşlik eden
şahısların yararlanmasına izin verilir.
69.(1) Otel ile müşteri arasında başka
surette bir anlaşma
yapılmaması halinde oda
kiralanması, bir gün için yapılmış
sayılır.
(2) Başka surette bir anlaşma
yapılmaması halinde bu maddenin
(1). Fıkrasında belirtilen kiralama, öğleyin saat 12:00’de
başlar. Bu saatten önce otele gelen müşteri yalnız başka
müşteri tarafından hala işgal edilmemiş olması halinde
kiraladığı odayı kullanma hakkına sahiptir. Müşteriye
zamanında oda
teslimatı yapmayan otel işletmeleri müşterinin
oturup dinlenebileceği
imkanları sağlar ve izaz ikramda
bulunur.
70.Otel idaresi ile müşteri arasında kesin kira süresi konusunda
anlaşma yapılmaması halinde, kiranın sona erdiğine dair otel idaresi önceki
günden müşteriye ve müşteri de odayı kirasında tutacağına dair otel idaresine
haber vermediği takdirde, kiralama her takip eden gün için karşılıklı olarak
yenilenmiş sayılır. Bu ihbar aynı gün içinde verilirse geçersiz sayılır ve
ancak ertesi gün için geçerli olur.
71.(1) Odanın kirasının
sona ermesi halinde, müşteri odayı, en geç
öğlen saat 12:00’ye kadar
boşaltmaya mecburdur. Otel
idaresinin rızası ile bu
saatten sonra ve öğleden sonra saat
18:00’e kadar odada kalma
müşteriyi odanın bir günlük
kirasının yarısını ödemeye
mecbur eder. Bu saatten sonra da
odada kalma, müşteriyi
bütün günün kirasını ödemeye
mecbur eder.
(2) Kiranın bitmesinden sonra müşterinin işgal ettiği odayı
boşaltmayı reddetmesi
halinde, otel idaresinin müşteri ile
bagajını odadan
çıkarmaya hakkı vardır.
72.(1) Oda, belli bir süre için kiralandığı takdirde müşteri:
(a)
Bu Tüzüğün hükümlerini ciddi bir şekilde ihlal etmemesi;
(b)
Otelin diğer kiracılarına
tehlike teşkil eden veya teşkil edebilecek veya kiracıları ciddi suretle
rahatsız edebilecek salgın veya diğer bir hastalığa yakalanmaması;
(c)
Ahlak kurallarına aykırı bir
harekette bulunmaması halinde otel idaresinin anlaşmadaki süreden önce kirayı
bozma hakkı yoktur.
(2) Buna karşılık müşteri de
anlaşmadaki kira süresi sona
erinceye kadar odayı
tutmaya, aksi takdirde belirlenmemiş
kira süresi için bir günlük
, geriye kalan günler için otelciye
tazminat olarak sadece
yatak toplam kirasının yarısına eşit bir
miktarı ödemeye mecburdur.
(3) Bu Tüzüğün 68. maddesinin
(2). fıkrası ile 70. maddesi
hükümleri, belli bir sure için
kiralanan odalara da uygulanır.
73.(1) Otel idaresi, boş oda bulunması halinde şahsen veya telefonla
yazı veya faksla
istenilen odayı ayırmaya mecburdur; ancak
toplam kalış
süresinin sadece yatak toplam kirasının yarısına
eşit bir miktarı
kapora olarak isteme hakkına sahiptir.
(2) Müşteri otelin
rezervasyon şartını yerine getirdiği andan
itibaren
rezervasyon kesinleşmiş olur.
(3) Müşteri , kendisi veya kendi emri ile üçüncü bir şahıs
tarafından tutulan
odayı kabul etmeye mecburdur, ancak
sözkonusu odanın
müşterinin isteğine uymaması halinde bu
hüküm geçersizdir; ve
alınan kapora müşteriye iade edilir.
(4) Müracaatla birlikte müşterinin vasıl olacağı tarih ve mümkün
olduğu kadar tam saat
da tesbit edilmeli ve müracaat sahibinin
tam adresi de
verilmelidir.
(5) Bir grup veya şahsa oda kiralamak için anlaşma yapılması ve
müşterilerin varış
tarihinde otelde kiralanan yatak adedinde
yatak bulunmaması
halinde, otelci müşterilerin varışından
önce aynı bölgede veya
yerde bulunan aynı sınıftaki bir
otelden eşit sayıda
benzeri odalar sağladığı takdirde
mükellefiyetini yerine
getirmiş sayılır. Bu gibi bir halde otelci,
müşterilerin otelinden diğer otele kadar gitmek
için yapılan
nakil masraflarını ödemeğe mecburdur.
74.(1) Müşteri tarafından ödenecek
kirayı hesaplamada, müşterinin
varış saatine bakılmaksızın, varış
günü tüm olaral otelde
geçirilmiş sayılır, ayrılış günü
ise müşteri odayı saat öğleyin
12:00’den once boşalttığı
takdirde, hesaba katılmaz.
(2) Müşteri saat öğleyin 12:00’den sonra da odasında kaldığı
takdirde bu Tüzüğ’ün 70. maddesindeki hükümler uygulanır.
75.(1) Müşterilerin hesapları,
hesapların ibrazı üzerine ödenir.
(2) Hesapların zamanında ödenmemesi, otel idaresine müşteriyi
otelden çıkarmaktan
başka, müşterinin korunmak için teslim
ettiği her eşya ile
müşteri ile kendisine eşlik eden şahısların
üzerinde bulunan eşya
dışında otele getirdikleri tüm eşyalara
müşterinin ayrılışı
sırasında el koyma hakkını da verir. Otel
idaresinin el koyduğu
müşteri eşyası ödenmemiş hesaba
karşılık teminat olarak
tutulur ve hesap ödendiği takdirde
derhal müşteriye iade
edilir.
76.Bulaşıcı vesair bir hastalık olayının ortaya çıkması halinde,
hastanın yakınları ile kendisini tedavi etmekte olan doktor, durumdan otel
müdürü, ilgili polis karakolu ve sağlık merkezini haberdar etmeye mecburdur.
77.(1) Müşterinin bulaşıcı ve salgın bir hastalığa tutulması,
aklını
kaybetmesi, tabii ve başka
sebepten otelde ölmesi ve benzeri
hallerde, otel idaresi, yapılan zarar veya odayı
dezenfekte
etmek, yatak
çarşaflarının yerine başka almak ve benzeri
şeylere yaptığı
masraflar için müşteri veya vekillerinden
tazminat almak
hakkına sahiptir.
(2) Otel müşterisi, kendisi veya ziyaretçileri
veya hizmetinde
bulunan kişi veya sorumlu
olduğu herhangi bir başka şahıs
yüzünden otelin uğradığı her zarar veya ziyandan (cam ve
porselen eşyanın, lavabonun ve benzeri eşyaların kırılması
mobilya, kilim, yatak takımlarına ve benzeri şeylere yapılan
zarar gibi) sorumludur.
78.(1) Müşteri, otel girişinde, bu
Tüzüğün 50. maddesi uyarınca
emredilen kayıt formasını doldurup
imzalamaya mecburdur.
(2) Otel idaresi, kayıt formasını doldurup imzalamayı reddeden
müşterileri oteline kabul
etmez.
79.(1) Otelci müşterinin makul eşyaları için mükellefiyet taşır. Bu
sorumluluk giriş
yaptığı günden hemen önceki geceyarısından
başlayarak çıkış
yaptığı günün hemen sonrasındaki
geceyarısına
kadar geçerlidir. Otoparkta bulunan arabası ve
içerisindeki
eşyalardan sorumlu değildir. Otelcinin müşteri
eşyasındaki
mükellefiyetleri şöyledir:
(a)
Müşterinin malına gelen zarar eğer “act of god”
(deprem,
savaş,vs) veya tamamen sorumluluğun
müşteriye ait
olduğu bir olaydan kaynaklanıyorsa,
burada
otelcinin sorumluluğu yoktur.
(b) Eğer
zarar ziyan tamamen otelcinin veya personelinin
ihmalinden kaynaklanıyorsa veya mal otelciye teslim
edilip de otelci bunu alıp
muhafaza etmeyi
reddetmişse
sorumluluk tamamen otelciye ait olup
malın bedelini ödemekle yükümlüdür.
c) Eğer
zarar ziyan belirsiz bir sorumsuzluktan
kaynaklanıyor ve otelin kolay görülebilir bir yerinde
sorumluluk azaltacak
levha varsa otel idaresi kısıtlı bir
sorumluluk taşır.
(2) Otelci müesseseye
izinli giren herkese müesseseyi amacına
uygun olarak
tehlikesiz bir tarzda kullandırmakla yükümlüdür.
Otelci hiçbir
zaman bu sorumluluktan kendini muaf tutamaz,
sorumluluğu
personele veya önceden görünmez haller dışında
binayı yapan
müteahhide yükleyemez, bildiri asarak
sorumluluğu
azaltamaz.
80.(1) Müşterilerin aşağıdakileri yapmaları yasaktır:
(a)
Otelin diğer kiracılarının ve
otelde çalışanların hayat, güvenlik ve sağlıkları veya otelin kendisi ve
içindeki mobilya ile cihazları veya otelde tedarik edilen her eşya için
tehlike teşkil edecek herhangi bir şeyi odalarda kullanmak ;
(b)
Otelin odaları ile genel
maksatlar için kullanılan yerlerini otelin diğer kiracıları için rahatsızlık
teşkıl edecek şekilde dolaylı veya dolaysız olarak kullanmak ;
(c)
Otel idaresinin izni
alınmadan otelin içinde herhangi bir hayvan bulundurmak ,
(2) Bu Tüzüğün herhangi bir
küçük yaştaki şahıs tarafından
ihlalinden onlara eşlik eden ebeveyin veya
varisleri
sorumludur.
81.(1)
Turizm tesislerinde eğitimli personel ile hizmet verilmesine
özen gösterilir. Personelin
nitelikleri ile eğitimli personel
çalıştırılmasına ilişkin esaslar
gerektiğinde sektörün de görüşü
alınarak Bakanlıkça ayrıca
belirlenir.
(2) (a) Bakanlık uygun gördüğü hallerde
otel çalışanlarını
meslekleri ile ilgili eğitime tabii tutulabilir.
Eğitim
sonrasında başarılı olanlara
mesleklerini belirten sertifika
verilebilir.
(b)Otel personelinin en az %50’sinin
Bakanlıkça düzenlenmiş
kısa süreli eğitimini başarı ile tamamlayıp sertifika almış
kişilerden oluşması esastır.
(c)OTEM, lise dengi turizm okulu ve
turizmle ilgili üniversite
veya yüksek okul
mezunlarının toplam personele oranı;
5 Yıldızlı Otel,
1. Sınıf Tatil Köyü, Butik Otel
Özel Belgeli Otel ve Turistik Komplekslerde %50
4 Yıldızlı Otel ve 2. Sınıf
Tatil Köyü
%35
1,2 ,3 Yıldızlı Oteller, Turistik Bungalovlarda %20
’nin altında olamaz.
(d)Bakanlık, eğitim düzeyi oranlarına
uymayan istihdam
yapmış otellere, yeni istihdam yaparak bu oranı
sağlamalarını
talep edebilir.
82.Bu Tüzüğün herhangi bir hükmünü ihlal
eden veya bu hükümlere uymayı ihmal eden herhangi bir özel veya tüzel
kişi suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde asgari ücretin
on katına kadar para cezasına veya
işletme izninin iptaline veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.
83.(1)Bu Tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihte hizmette olan
oteller,
Oteller Encümeni’nin bu
tüzüğün belirlediği niteliklere uygun
olarak yeniden yapacağı
sınıflandırmaya kadar mevcut
sınıflarında işlemlerini
sürdürmeye devam ederler. Ancak bu
süre 24 ayı geçmemelidir.
(2) Bu Tüzük yürürlüğe girmeden önce sınıflandırılarak
belgelendirilmiş olan
mevcut oteller, bu Tüzük’te öngörülen
binadaki yapısal
değişimler dışında tüm nitelikleri
uygulamakla yükümlüdür.
84. Bu Tüzük, Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihten itibaren
yürürlüğe girer.
BİRİNCİ
CETVEL
Tüzük
Madde 7(1)
(Yasa
Maddesi 12(1) (a) Tahtında)
SINIFLANDIRMA
BELGESİ
Fasıl 138
Oteller Yasası ile 2003 Oteller Tüzüğü Hükümleri uyarınca
………………………………………
de/da
………………………………………
………………………………………sokakta
, tek yataklı……………….. odası ve çift yataklı ……………… odası bulunan……………………’in sınıfı
…………………………. yıldız olarak tesbit edilmiştir.
Bu Sınıflandırma Belgesi ………………… den/dan
………………ye/ya kadar geçerlidir.
Ödenen Ücret: ………………… TL
Tarih : ………………….
Oteller Encümeni
İKİNCİ
CETVEL
Tüzük
Madde 7(2)
(Yasa
Maddesi 12(1)(a) Tahtında)
HARÇLAR
A- Otel çalıştırma veya yönetme ruhsatnamesi için
ödenecek harçlar:
TL
(1) 5
Yıldızlı Otel 352.-
(2) 4
Yıldızlı Otel 283.-
(3) 3 Yıldızlı Otel 216.-
(4) 2
Yıldızlı Otel 140.-
(5) 1
Yıldızlı Otel 94.-
(6) Birinci
sınıf tatil töyü 352.-
(7) İkinci sınıf tatil köyü 283.-
(8) Apart oteller 94.-
(9) Butik oteller 216.-
(10) Turistik Bungalovlar 94.-
(11) Yöresel evler 94.-
(12) Turistik
Pansiyonlar 94.-
(13) Kampingler 94.-
(14) Özel Belgeli oteller 216.-
(15) Turistik konut ve villalar 94.-
(16) Turistik Kompleksler 352.-
(17) Otel Ruhsatnamesi Belgesi sureti için 30.-
B- Sınıflandırma Belgesi İçin Ödenecek Harçlar
TL
(1) 5 Yıldızlı Otel
328.-
(2) 4 Yıldızlı Otel
270.-
(3) 3 Yıldızlı Otel
234.-
(4) 2 Yıldızlı Otel
180.-
(5) 1 Yıldızlı Otel
160.-
(6) Birinci sınıf tatil töyü
328.-
(7) İkinci sınıf tatil köyü
234.-
(8) Apart oteller
160.-
(9) Butik oteller
270.-
(10) Turistik Bungalovlar 160.-
(11) Yöresel evler
160.-
(12) Turistik
Pansiyonlar 160.-
(13)
Kampingler
160.-
(14)
Özel Belgeli oteller 270.-
(15)
Turistik konut ve villalar 160.-
(16)
Turistik Kompleksler
328.-
(17)
Sınıflandırma Belgesi sureti için 30.-
ÜÇÜNCÜ CETVEL
Tüzük Madde
50(1)
(Yasa Maddesi
10(1) tahtında)
KAYIT FORMASI
REGISTRATION
CARD
MELDESCHEIN
No: ………………….
1.
Adı ve Soyadı :
Full Name :
Vollstandiger Name :
2. Otele Geliş Tarihi
:
Date of
Arrivalto the Hotel :
Ankunftsdatum im Hotel :
3. Pasaport No :
Passport
No :
Reisepass No :
4. Yaşı :
Age
:
Alter :
5.
Mesleği :
Occupation :
Beruf :
6. Devamlı
İkamet Ettiği Ülke :
Country of Usual Residence :
Wohnort (staat)
:
7. Devamlı Adres :
Permanent Address :
Genaue Wohnadress :
8. Refakatindekiler – Accompanied
By – Begleitet Von:
a) Eşinin adı
– Wife’s Name – Gattin Vorname:
………………………………………………..
b) Çocuklarının İsimleri ve Yaşları
(Children Names and Ages)
(Kinder Vornames
and Anzahl)
……………………………………………….
……………………………………………….
……………………………………………….
9. Otelden Ayrılış Tarihi :
Date of
Departure From the Hotel :
Abfahatadatum von Hotel :
10. İmza :
Signature :
Unterschrift
:
Oda
Numarası:
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder